Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Μπορεί να γίνει ο Βόλος Παγκόσμιο Σημείο Αναφοράς στον Τουρισμό, την Παιδεία και τον Πολιτισμό;Ο Δήμος Βόλου διαθέτει τα φυσικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να μετεξελιχθεί σε πόλη πρότυπο στον τομέα του Τουρισμού, της Παιδείας και του Πολιτισμού.


Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μας υπάρχουν δεκάδες μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως οι οικισμοί του Διμηνίου, του Σέσκλου, του Κάστρου των Παλαιών, της Δημητριάδας, αρχαία μεταλλεία στο Πήλιο, αλλά και δεκάδες μνημεία της φύσης, όπως σπήλαια, σεισμικά ρήγματα, πηγές και καταρράκτες.


Θέλουμε άραγε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ή θα ακολουθήσουμε τακτικές του μίζερου παρελθόντος;


Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές επέδειξαν ολιγωρία στην αειφορική και ποιοτική αναβάθμιση αυτών των χαρακτηριστικών. Ο λόγος λίαν αδιευκρίνιστος.
Ο Βόλος ως πόλη είναι σχετικά άγνωστος στο διεθνές προσκήνιο. Η Ιωλκός όμως και ο μύθος της αργοναυτικής εκστρατείας είναι πασίγνωστος στην υφήλιο. Αποτελούν τα τελειότερα εργαλεία για την απόκτηση ενός τουριστικού brand name. Αξιοποιώντας τη μυθολογία, τα μνημεία πολιτισμού της περιοχής μας, όπως και τα φυσικά της στοιχεία είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν, που θα επιλέγεται από τουρίστες και μαθητές από όλο τον κόσμο. Στο Βόλο σήμερα ζουν δεκάδες άνεργοι νεαροί επιστήμονες σε ανάλογα θέματα, όπως αρχαιολόγοι, γεωλόγοι, ιστορικοί, μεταλλειολόγοι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον τουριστικό τομέα προσδίδοντας κύρος και αξιοπιστία στο προωθούμενο τουριστικό προϊόν.
Οι τουρίστες επιλέγουν την περιοχή μας έχοντας στο μυαλό τους κυρίως τον ήλιο, τη θάλασσα και γενικά το φυσικό πλούτο. Τα χαρακτηριστικά αυτά όμως τα συναντά κάποιος και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, όπως η Τουρκία. Η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης και ποιοτικής τουριστικής αλυσίδας δραστηριοτήτων με βάση την παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας θα οδηγήσει το λιγότερο στο δεκαπλασιασμό των αφίξεων. Αν δεν εμπλουτίσουμε το προσφερόμενο προϊόν, είμαστε καταδικασμένοι να βλέπουμε τον αριθμό των τουριστών να μειώνεται συνεχώς κάθε χρόνο.


Ο λόφος των Παλαιών, μία από τις πιθανές αφετηρίες των Αργοναυτών...

Αυτό που πρέπει να προωθήσουμε δεν είναι μόνο το δίπτυχο ήλιος-παραλίες, αλλά και ο πολιτισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου οι τουρίστες ή και μαθητές από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο θα ταξιδεύουν αιώνες πίσω βλέποντας την Αργώ, ψάχνοντας για χρυσό και άλλα σπάνια μέταλλα στους χειμάρρους του Πηλίου, ακολουθώντας τα χνάρια του Ιάσονα και των Αργοναυτών είναι αυτό που θα αναπτύξει Τουρισμό, Εκπαίδευση και Πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Αν δεν είμαστε ικανοί τώρα, σίγουρα οι επόμενες γενεές θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τα συγκριτικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, που χρόνια τώρα τα αγνοούμε επιδεικτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου